Välkommen till frihetens inferno. Här möter dig gryningen till en ny tid, en förvandlad värld och en starkare, oändlig människa. Låt inte den frivola gränslösheten skrämma dig. Kom deltag i frihetens inferno.

fredag 5 juni 2009

Gnothi seauton

Känn dig själv - är hela vetenskapen, skriver Nietzsche. Tingen är människans gränser, och första när vi känner svaret på alla frågor kommer vi sann bemärkelse också känna svaret på frågan vem vi själva är. Samtidigt orsakar en ökad insikt i tingens ursprung ett minskat intresse i de samma. Det kan sammanfattas i insikten att kunskapen dödar myten. Samma myt som nyss ledde oss in på utforskningens stig. De värderingar, känslor och så vidare som vi inlagt i tingen förlorar sin mening ju djupare våra kunskaper sträcker sig. Ursprunget förlorar sin betydelse i samma utsträckning som insikten i ursprunget ökar. I vår tid har vetenskapen trängt undan nästan varje fråga, varje myt, varje föreställning med sina svar. Frågan kvarstår dock om det är en bättre sinnevärd vi lever i? Mår vi inte bättre i en intellektuellt gränslös värld, än i det begränsade, beräknade kvadratiskt maskinella kosm som den moderna vetenskapen erbjuder? Men om vi skall kunna hävda att kunskap är makt, skriver Ernst Jünger, så måste vi först veta vad kunskap är för något. Om vi här därför likställer ordet makt med den yttersta kunskapen, ger det att vi först måste känna kunskapens natur för att kunna förstå vår egen vetskap. Denna kunskap ges dock inte av ord menar Nietzsche å sin sida. De ord som föregående tider använt som substitut för varje ny upptäckt de gjort ligger nu framför oss som ett hinder. För varje ny kunskap måste vår egen tid snubbla över döda och förstenade ting.

1 kommentar:

Unknown sa...

Ökad insikt om tingens ursprung betyder att fler frågor och nya myter skapas, oftast fler än de som dödas. Vidare så har detta liten eller ingen betydelse för hur vi mår och vår sinnevärld. Var och en av oss väljer bara de insikter och myter vi vill för att konstruera och förstärka vår egen lilla värld.